Meditation

I tre decennier har jag mediterat med olika frekvens. För mig är det lätt att minnas när jag började meditera. Det var när jag väntade mitt första barn. Jag lärde mig TM-meditation (transcendental meditation) som var populärt på den tiden. Min meditationslärare berättade att jag fick meditera hur mycket jag ville under graviditeten och det tog jag till mig då jag kände av trötthet och stress tidvis. Det ingen berättade var att det skulle kunna väcka upp mediala gåvor. Men det var precis vad som hände mig. Och förnimmelser i olika former kom till mig.

Vad är då meditation? Det är en metod för kroppslig och mental avslappning i kombination med koncentration på något föremål, föreställning eller företeelse. Du kommer även in i ett meditativt medvetandetillstånd när du rör dig som exempelvis under yoga i olika former som dansmeditation (vinyasa) eller pranam. En annan form av enkel rörelsemeditation är när du under en promenad känner som om benen går av sig själva och tanken bara är. Andra tekniker är att fokusera på ett ord (mantra) eller andningen. Mindfulness är ytterligare en teknik där du fokuserar på förnimmelser i varje given stund och förhåller dig samtidigt neutral i tanken.

Hur mediterar man? Vanligast är att man sitter bekvämt tillrätta på en stol eller på en meditationskudde med korslagda ben på golvet. Naturligtvis kan man ligga ner under en meditation. Du kan ha slutna eller halvöppna ögon medan du fokuserar på din andning, ett ord, din nästipp eller en annan del av kroppen. Låt alla tankar försvinna bort, inte tvingande eller forcerande, utan låt dem sväva bort i fjärran som på moln. Några personer vill meditera i tystnad och andra vill ha behaglig musik i bakgrunden. Du väljer själv vad som känns rätt. När du fått in en vana och kroppen snabbt går in i förändrat medvetandetillstånd kan du meditera i ”tystnad” utan hörlurar på ett fullsatt bullrigt tåg och gå ur kontemplationen vederkvickt och känna dig i balans.

När kan man meditera? Det är individuellt vad som känns rätt och behovet varierar över tid. Många tycker om att meditera en stund på morgonen eller när man kommer hem från jobbet. Mediterar man för sent på kvällen och dessutom ligger ner så är risken stor att du istället somnar. För egen del mediterar jag inte varje dag men minst tre gånger per vecka. Jag tänker att det är som med träning att all meditation som blir av är bättre än ingen.

Varför? Syftet med tekniken är att stilla sitt sinne, det vill säga de tankar som mer eller mindre automatiskt ”invaderar” vår hjärna och upptar oss. Tankebruset. Genom att meditera skapas förutsättningar för ett inre lugn som bidrar till att utveckla en förmåga att lättare hantera både tankar och känslor. Detta i sin tur ska bland annat öka det allmänna välbefinnandet, minska stresskänslor, förbättra minnet, och också påverka blodtrycket positivt. Ett flertal av kroppens signalsubstanser och hormoner påverkas. Forskare har observerat en ökning av dopamin, serotonin och melatonin under meditation. Man har även observerat en minskning av kortisol på lång sikt.

Vill du ladda ner en gratis guidad meditation? Här är länken.
https://adasco-akademin.thinkific.com/collections?category=meditation
Lycka till!

2 thoughts on “Meditation

  1. Ping: Sju M för Bättre Hälsa | Master medium

  2. Ping: Sju M för Bättre Hälsa |

Kommentarer inaktiverade.